Yetişkin: ''Acıyı hepimiz hissettik''

Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, deprem yönetmeliğine uygun, insan canını önceleyen binalar yapıldığında insanların hayatta kalabileceğini, depremin acısını sadece bölge halkının değil, tüm Türkiye'nin hissettiğini söyledi.

İsmail Yetişkin, SEFERİHİSAR GÜNDEM'e yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş depreminin deprem yönetmeliğine uygun binalar yapılması gerektiğini bir kez daha ortaya koyduğunu bildirdi. Türkiye’nin çok az bir bölümü dışında bütün şehirlerin fay üzerinde olduğunu beliten Yetişkin, ''30 Ekim 2020’de Seferihisar merkezli 6.6 şiddetinde bir deprem yaşadık ve Seferihisar’da bir tek bina yıkılmadı. Fakat farklı depremlerin etkisini ve yıkıcılığını kıyaslamak bilim insanlarının işi'' dedi.
Belediye başkanlarının görevinin bilim insanlarının yaptıkları analizler sonucu yönettiği yeri depreme hazırlıklı hale getirmek olduğunu vurgulayan Yetişkin, şunları söyledi:
''Fay yüzeye ne kadar yakın, ne kadar kırıklı bir yapısı var, şiddet potansiyeli nedir gibi bir çok değişken ile kıyaslama yapılabilir. Bizim işimiz ise bilim insanlarının yaptıkları analizler sonucu ilçeyi depreme hazırlıklı hale getirmek, ruhsat verirken insan canının her şeyin önünde olduğunu her zaman hatırlamak, hali hazırda var olan yönetmelikleri ve yasaları uygulamak. 2020 yılındaki depremde tek bir bina yıkılmadı, elbette bundan dolayı sevinçliyiz ama rehavete de kapılmadık. Seferihisar için asıl ders çıkardığımız depremler ise 2005 yılındaki 5.7 ve 5.9 büyüklüğündeki depremler oldu. Çok şükür o zaman da can kaybı yaşanmadı fakat Doğanbey’de 60’a yakın bina yıkıldı. O zamanki Seferihisar Belediye Başkanımız Tunç Soyer ilçedeki eski, depreme dayanıksız ve risk teşkil eden binaların yıktırılması için düğmeye bastı.''

-''Kaçak yapıya müsade etmedim''

2019 yılından itibaren Tunç Başkan'dan bayrağı ben devraldığını hatırlatan, göreve geldiğim günden beri tek bir kaçak yapıya müsaade etmediğini ifade eden İsmail Yetişkin, şöyle devam etti:
''Yönetmeliğe uygun olmayan yapılara kesinlikle ruhsat vermedik, aralarında yeni binalar da olsa uygun değillerse yıktık. Şehir merkezinde beş kata kadar imar veriyoruz. Köylerimizde, sahillerimizde bu iki kattır. Ürkmez gibi bazı yerlerde iki katın üstünde imar uygulanan yerlerimiz var, onlar ayrı. Çünkü nereye iki kat, nereye beş kat uygun detaylı incelemesi yaptırıldı. Fakat Seferihisar’ın çoğu bölgesinde iki katlı imar planı hazırladık ve bu yönde çalışıyoruz. Seferihisar her gün göç alan bir ilçe. Her gün konut ihtiyacı doğuyor. Konutlar değerleniyor. Bizden fazla kat izni isteyen olmaması mümkün mü? Değil. Fakat her yerde söylüyorum. İmara uygunluk yoksa, olmaz.

-''Hiçbir değer insan canının kıymetinin önüne geçemez''

Hiçbir değerin insan canının kıymetinin önüne geçemeyeceğini belirten Yetişkin, sözlerini şöyle tamamladı:
''Bundan sonra hem tarım arazilerini imar amaçlı kullananlar ile hem de kaçak yapılar ile daha güçlü mücadele edeceğiz. Belediyemiz bünyesinde teknik bir ekip kurmaya hazırlanıyoruz. Ruhsat taleplerini uzmanlardan oluşan bir ekibin değerlendirmesini istiyoruz. Çünkü depreme hazırlıklı kentler inşa etmek zor değil. Biliyoruz. Çünkü bugün almadığımız her önlem ömür boyu vicdan azabı olarak bizimle olacak.''

Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin deprem yönetmelik insan bina İsmail Yetişkin SEFERİHİSAR GÜNDEM açıklama Kahramanmaraş fay Yetişkin bilim insanları Doğanbey yıkıldı Tunç Soyer dayanıksız risk teşkil düğmeye bastı Tu Tu